Digitální, čistý, udržitelný: interiér nového Porsche Taycan

Typicky Porsche

Porsche otevírá novou epochu svým novým modelem Taycan – a první čistě elektrický sportovní vůz značky zároveň nastoluje měřítka v otázkách ztvárnění interiéru. Tradiční prvky designu prodělaly novou interpretaci a posouvají se do digitální éry. „I zde platí, že méně je někdy více,“ vysvětluje Ivo van Hulten, ředitel pro designové ztvárnění interiérů z Porsche AG. „Interiér modelu Taycan kombinuje pro značku typické designové prvky s novým typem uživatelského prostředí a imponuje svojí jednoduchou elegancí.“ V září 2019 představí Porsche Taycan nejširší veřejnosti.

Typické Porsche: přístrojová deska navržená pro řidiče a sportovní poloha za volantem

Návrháři se inspirovali čistě vyvedenou přístrojovou deskou původního modelu 911 z roku 1963, avšak jejich cílem bylo přeformovat ji do současnosti. Kokpit svým čistým provedením a zbrusu novým pojetím jasně signalizuje začátek nové epochy. Již na první pohled je zaměřen na potřeby řidiče. Přístrojový panel se chlubí čistým, minimalistickým a ultra moderním provedením; použití ovládacích prvků je rychlé a zbytečně neodvádí pozornost. Nejvyšším místem přístrojové desky je samostatný přístrojový štít oblých tvarů. Svým zřetelným nasměrováním na řidiče je zárukou toho, že vše potřebné k ovládání vozu bude vždy v zorném poli.

Pokrokový přístrojový štít sestává ze zaobleného displeje o úhlopříčce 16,8" s kulatým vzhledem, typickým pro vozy Porsche. Kaplička byla v novém provedení vynechána kvůli dosažení štíhlého a moderního vzezření ve stylu kvalitních chytrých telefonů a tabletů. Antireflexní vlastnosti zajišťuje pravé sklo a polarizační filtr nanesený technologií vakuového napařování.

Řidič může volit ze čtyř režimů zobrazení přístrojového štítu:

• Režim Classic (wattmetr) vyvolává vzpomínky na typické kulaté přístroje vozů Porsche. Toto zobrazení zprostředkuje čistě uspořádané informace v zájmu co nejlepší čitelnosti. Otáčkoměr uprostřed štítu je nahrazen wattmetrem.
  • V režimu Map je centrální wattmetr nahrazen mapovým uspořádáním.
  • Režim Full Map záměrně opouští kulaté přístroje, které nahrazuje mapami navigace přes celý displej.
  • V režimu Pure se zobrazují pouze základní jízdní údaje, například rychlost, dopravní značení a pokyny navigace k odbočování v podobě minimalistické šipky.

Po okrajích displeje jsou rovněž malé dotykové ovládací plošky pro nastavování světel a podvozku. Přístrojový štít je tudíž širší než volant a připomíná provedení z původního ikonického modelu 911.

Od pohledu lehký volant může mít dvě různá provedení. Kromě základní verze, kterou je možné přizpůsobit si barevnými doplňky z paketu barevných akcentů, nabízí Porsche i sportovní verzi volantu GT. Ta se chlubí svým markantním provedením s přiznanými hlavami šroubů a zahrnuje i pro Porsche typický kulatý přepínač režimů, pomocí kterého lze volit z různých režimů jízdy.

Horní i spodní část přístrojové desky se jako rozmáchlé křídlo vine napříč celou šířkou kabiny. Centrální obrazovka palubního infotainmentu o úhlopříčce 10,9" je spojena s (volitelným) displejem spolujezdce v podobě jednolitého skleněného pásu, který jako černý panel dokonale opticky ladí se zbytkem interiéru.

Všechna uživatelská rozhraní pro Taycan byla od základu přepracována. Výrazně se omezil počet klasických hardwarových ovladačů, např. spínačů a tlačítek. Ovládání je však promyšlené a intuitivní – prostřednictvím dotykového displeje nebo funkce hlasového ovládání, která reaguje na povel „Hey Porsche“.

Všechna nastavení Taycanu, včetně např. stabilizačního systému PASM (Porsche Active Stability Management), je možné snadno zadávat na centrální obrazovce s přímým přístupem. Rychlý přístup řidiče ke všem aplikacím zajišťuje srozumitelně strukturovaná a přizpůsobitelná výchozí obrazovka. Palubní aplikace zahrnují navigaci, telefon, média, komfortní prvky a systém Porsche Connect. Prostřednictvím optimalizovaného hlasového ovládání nyní řidič ještě rychleji navolí požadovanou funkci. Přední spolujezdec v modelu Taycan má vůbec poprvé k dispozici vlastní dotykový displej pro snadné změny nastavení bez odvádění pozornosti řidiče.

Zvýšený středový panel ještě umocňuje pocit nízké polohy sedadel, který ve voze této značky očekáváte. Jeho součástí je velký dotykový panel 8,4" s hmatovou zpětnou vazbou. Prostřednictvím tohoto panelu lze přímo upravovat nastavení klimatizace. K rychlému zadávání adres též napomáhá integrovaná funkce rozpoznávání rukopisu.

Všechny detaily byly zredukovány pouze na to podstatné. Podobně jako Porsche 918 má Taycan na přístrojovém panelu kompaktní přepínač směru jízdy namísto klasického voliče ve tvaru páky. To středovému panelu propůjčuje čistý vzhled a současně zde zůstalo více místa pro uložení drobností. O odbourání všech zbytečností a čistém přístupu vypovídá i provedení výdechů ventilace. Ty byly kompletně modernizovány a pyšní se zcela intuitivním ovládáním. Tradiční mechanicky nastavované mřížky jsou již minulostí a proudění vzduchu se nyní ovládá pouze digitálně a plně automaticky („virtuální ovládání proudění vzduchu“). Kliknutím na nabídku ‚Climate‘ je možné přepínat mezi volbou „Focused“ pro rychlé směrové proudění chladného vzduchu, resp. „Diffused“ pro bezprůvanovou klimatizaci. Pokud si zákazník objedná volitelný systém čtyřzónové automatické klimatizace („Advanced Climate Control“), najdeme ve voze další dotykový displej 5,9" s hmatovou zpětnou vazbou pro ovládání ze zadních sedadel.

Široké možnosti přizpůsobení na míru a pokrokové koncepty materiálů

Nabídka barev a materiálových provedení pro Taycan umožňuje uzpůsobovat výbavu na míru uživateli, od tradičního ztvárnění až po udržitelný a moderní vzhled. V nabídce je klasické kožené čalounění nebo čalounění ‚Club Leather‘, které zahrnuje ekologickou technologii vydělávání kůže „OLEA“ s použitím listů olivovníku. Přirozenou kvalitu kůže ještě zdůrazňuje speciální moaré potisk. Nově se v nabídce objevuje interiér zcela bez kožených prvků s uplatněním nejmodernějších povrchových textur. Používá se vysoce kvalitní mikrovlákno „Race-Tex“, částečně vyráběné z recyklovaného polyesteru. Při jeho výrobě vzniká o 80 procent méně CO2 než v případě tradičních materiálů. Podlahová krytina využívá recyklovaná vlákna „Econyl®“, která se vyrábějí např. i z recyklovaných rybářských sítí.

Zájemci o Taycan mohou volit ze široké škály konfigurací interiéru i exteriéru, ať již v klasickém nebo moderním stylu. Akcenty a dekorativní prvky v interiéru vozu podtrhují důraz na každý detail a současně splňují pro Porsche typické nejvyšší kvalitativní standardy ve smyslu materiálových charakteristik a řemeslného zpracování. Výhradně pro Taycan se nabízejí barevná provedení interiéru ‚Black-Lime Beige‘ (černá-limetková béžová), ‚Blackberry‘ (ostružinová), ‚Atacama Beige‘ (béžová Atacama) a ‚Meranti Brown‘ (hnědá Meranti). Volitelné pakety barevných akcentů pro interiér umožňují zákazníkům vybrat si některé ze speciálních kontrastních barevných schémat – v provedení matně černém, tmavém stříbrném nebo neodymovém (elegantní tón Champagne). Obklady dveří a středového panelu mohou být ze dřeva, matného karbonu, reliéfního hliníku nebo textilu.

Kromě celé řady inovací je zde ještě jeden detail, bez kterého se žádné Porsche neobejde. Podobně jako zámek zapalování u tradičních modelů Porsche se tlačítko napájení nachází nalevo za volantem.

Fotografie jsou k dispozici na portálu Porsche Newsroom (http://newsroom.porsche.de), pro novináře také v tiskové databázi Porsche (https://presse.porsche.de).

26.08.2019