Archiv 2017

Založení celoevropské sítě vysokovýkonných nabíjecích stanic IONITY

Společný podnik výrobců automobilů umožní elektrickou mobilitu na velké vzdálenosti

Založením společného podniku IONITY vytvářejí společnosti BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a koncern Volkswagen se značkami Audi a Porsche podmínky pro výstavbu sítě nejvýkonnějších rychlonabíjecích stanic pro elektromobily v Evropě. Vybudování a zajišťování provozu celkem 400 rychlonabíjecích stanic do roku 2020 představuje důležitý krok, který umožní elektrickou mobilitu také na dlouhé vzdálenosti, a tím jí pomůže lépe se etablovat na trhu. Nová společnost IONITY se sídlem v Mnichově již zahájila svou činnost. Vedením společného podniku byli pověřeni Michael Hajesch (generální ředitel) a Marcus Groll (provozní ředitel). V týmu IONITY bude na začátku roku 2018 pracovat 50 zaměstnanců a jejich počet postupně poroste.

„Dostupnost sítě vysokovýkonných nabíjecích stanic s plošným pokrytím je bezpodmínečně nutná pro úspěch elektrické mobility na trhu. Založení společnosti IONITY je důležitým milníkem, který ukazuje, že výrobci automobilů spojují za tímto účelem své síly. Vytvořením první celoevropské sítě HPC bude elektrická mobilita vhodná i pro cestování na dlouhé vzdálenosti. Pozornost přitom zaměřujeme především na zákazníky. Naším cílem je rychlý a komfortní proces nabíjení s možností digitální úhrady,“ říká Michael Hajesch.

IONITY vybuduje a bude provozovat celkem 400 rychlonabíjecích stanic do roku 2020. Výstavba prvních dvaceti stanic bude zahájena už v závěru roku 2017. Tyto stanice vzniknou na dálnicích a hlavních dopravních tepnách mimo jiné v Německu, Norsku a Rakousku. Stanice budou veřejně přístupné a vzdálenost mezi nimi bude cca 120 kilometrů. IONITY přitom sází na spolupráci se silnými partnery, jako jsou společnosti Tank & Rast, Circle K a OMV, a bude profitovat zejména z atraktivních poloh jejich poboček. V roce 2018 bude následovat rozšíření sítě do celé Evropy na více než sto rychlonabíjecích stanic. Každá rychlonabíjecí stanice IONITY bude disponovat několika nabíjecími stojany. Díky tomu budou mít zákazníci do roku 2020 přístup k tisícům nabíjecích stojanů HPC, nezávisle na značce elektromobilu a výkonu nabíjení. Síť HPC bude používat evropský standard nabíjení CCS (Combined Charging System). Výkon nabíjení až 350 kW na každém nabíjecím stojanu umožní příslušně vybaveným vozidlům výrazně zkrátit doby nabíjení v porovnání s aktuálně dostupnými systémy. Otevřenost systému a celoevropské rozšíření přispějí k výraznému zvýšení akceptace elektromobilů.

Při realizaci sítě IONITY je velká pozornost zaměřena na pečlivý výběr lokalit s ohledem na potřeby zákazníků. Společný podnik se zabývá také inteligentním propojením se stávajícími řešeními pro nabíjení. IONITY proto intenzivně komunikuje se stávajícími iniciativami pro výstavbu infrastruktury – podporovanými mimo jiné nově založenými společnostmi a politickou sférou. Investicí do výstavby sítě IONITY spojují zúčastnění výrobci automobilů své síly ve snaze přispět k rozvoji elektrické mobility. Aliance navíc využívá kooperace a silná partnerství v mezinárodním měřítku i mimo automobilový průmysl.

Zakládající partneři BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a koncern Volkswagen se značkami Audi a Porsche mají ve společném podniku stejné podíly. Další výrobci automobilů jsou rovněž vítáni, pokud se budou chtít aktivně podílet na výstavbě sítě HPC.

Více informací naleznete na webových stránkách www.ionity.eu.

06.11.2017