Tvrdý boj o titul vicemistra

I když je letošní vítěz středoevropského seriálu Porsche Platinum GT3 Cup Challenge znám již od srpnového závodu, zbývají do konce sezony ještě dvě kola. Příští kolo se pojede druhý víkend v září na okruhu v Brně. Toto kolo rozhodne o tom, kdo obsadí zbývající vítězné příčky. Boj o body v poháru, jehož strategickým sponzorem je polská společnost Orlen oil, bude jistě velmi napínavý. Druhého Marcina Jarose a čtvrtého Marcina Jedlińskeho dělí v klasifikaci pouhých 14 bodů. Ani Mariusz Urbański, který je v celkové klasifikaci aktuálně na třetím místě, zatím neřekl své poslední slovo.

Brněnská trať je jedním z nejoblíbenějších okruhů ve střední Evropě. Její historie sahá do třicátých let minulého století, ale současný areál, který hostí nejrůznější soutěže, zahájil provoz v roce 1986. Trať měří něco málo přes 5,4 kilometrů a tvoří ji 15 zatáček a několik přímých úseků. Vzhledem k výrazným výškovým rozdílům v terénu není snadné udržet stálé tempo, a proto musí jezdci prokázat značné schopnosti, aby udrželi optimální trajektorii jízdy.

V boji o cenné sekundy a v pokusech o zdolání dalšího kola podpoří jezdce a jejich vozy výrobce pneumatik Michelin, výhradní dodavatel pneumatik pro celý šampionát. Důležitou roli opět sehrají motorové oleje Platinum, které zajišťují bezproblémový chod motorů závodních strojů Porsche. Zkušenosti získané při jízdě v extrémních podmínkách jsou pro techniky polské společnosti Orlen Oil velice hodnotné a umožňují zákazníkům získat produkt nejvyšší světové kvality.

Stejně jako v předchozích kolech poháru bude i v České republice seriál závodů Porsche Platinum GT3 Cup doprovázet středoevropský šampionát FIA Central European Zone. Jezdci závodních strojů Porsche 911 GT3 Cup poprvé nastoupí na trať při tréninku v pátek od 12:10. Sobota začne jezdcům mimořádně brzy, závodní stroje Porsche vyrazí z boxů již v 8:30 do pětatřicetiminutové kvalifikace. Po časovce, z níž vzejde startovní nominace, dojde na dva důležité závody sedmého kola. Bitva o body začne v sobotu přesně v 14:10. V neděli se červená světla, která odstartují druhý závod, rozsvítí v 10:30. Oba závody budou trvat 25 minut plus jedno kolo. Je velmi pravděpodobné, že v neděli dopoledne budeme znát jméno jezdce, který si ve středoevropském seriálu Porsche Platinum GT3 Cup Challenge zajistí titul vicemistra roku 2016. Pokud jezdci v Brně nezískají dostatečný počet bodů, budeme si muset počkat na rozuzlení v posledním kole na okruhu Hungaroring. Nepochybně nás čeká spousta emocí.

Výroky před sedmým kolem středoevropského seriálu Porsche Platinum GT3 Cup Challenge:

Mariusz Urbański – V Brně jsem ještě nezávodil. Ve čtvrtek budu mít první příležitost projet si trať. I když to bude na českém okruhu můj debut, doufám, že dosáhnu dobrých výsledků. Minulý víkend jsem vyhrál letošní polský šampionát na dlouhé trati. V Porsche 911 GT3 Cup se cítím skvěle a ve dvou brněnských závodech budu bojovat o nejvyšší místa, abych si zajistil vysoké umístění v celkové klasifikaci sezóny. Držte mi palce ”.

Marcin Jaros - “V posledním kole na okruhu Slovakia Ring jsem dvakrát skončil na druhém místě a přiznám se, že tentokrát bych si přál ještě lepší výsledek. Stejně jako většina jezdců znám okruh na Moravě velmi dobře a cítím se na něm jistě. Loni jsem v seriálu Volkswagen Golf Cup předjel v přímé bitvě Piotra Paryse. Doufám, že se mi to podaří znovu."

Sedmé kolo středoevropského seriálu Porsche Platinum GT3 Cup Challenge

Pátek 9. září, 12:10 – 12:45 – trénink