Archiv 2015

Více funkčnosti a individuality pro Porsche Macan

Exkluzivní exteriérové a interiérové pakety pro model Macan Turbo

Porsche výrazným způsobem vylepšuje model Macan. Současně se světovou premiérou modelu Macan GTS1), která proběhla na autosalonu v Tokiu, se toto kompaktní SUV nového modelového roku dočkalo vylepšeného multimediálního systému a rozšíření nabídky komfortních prvků. Nově se u modelu Macan objevuje nový komunikační systém Porsche Communication Management (PCM), který byl teprve nedávno představen v modelu Porsche 9112). Mezi jeho hlavní přednosti patří navigace v reálném čase, zjednodušené ovládání a integrovaný Wi-Fi hotspot. Porsche nově pro všechny modely sportovních SUV na přání nabízí LED přední světlomety. Přepracované řízení zajišťuje přesnější ovládání vozu a lepší kontakt s vozovkou. Exkluzivně pro model Macan Turbo3) jsou na přání k dispozici exteriérové a interiérové pakety. Zákazníci tak mohou svým vozům vtisknout ještě individuálnější styl.

Nová generace PCM: jednodušší ovládání a zlepšená konektivita

Hlavním bodem multimediálního a komunikačního systému, který je standardní výbavou všech modelů Macan, je nový sedmipalcový dotykový displej s vysokým rozlišením. Přepracované uživatelské rozhraní využívá intuitivního ovládání, podobně jako tomu je u chytrých telefonů. V případě, že snímač přiblížení prstu zaznamená zadávaný příkaz, systém zobrazí všechny relevantní nabídky menu. Jednotlivé položky menu lze ovládat prostřednictvím gest využívajících více prstů současně. Bluetooth, USB a SD rozhraní dovolují připojení chytrých telefonů a paměťových médií. Novinkou v oblasti multimediálních systémů kompaktních SUV je to, že zákazníci si mohou podle potřeby vybrat ze tří různých možností, jak propojit jejich Macan s okolním světem. Za tímto účelem se ve středové loketní opěrce nachází modul Connect, jenž obsahuje integrovaný prostor pro uložení chytrého telefonu. Tady lze telefon dobít a současně se zvyšuje síla přijímaného signálu. Novinkou je rovněž možnost propojit PCM s telefony iPhone a využívat ovládací rozhraní Apple CarPlay®, včetně hlasového ovládání Siri®. Součástí modulu Connect je také známý Porsche Car Connect. Další dostupnou výbavou je navigační modul. Nový navigační systém ohromuje zobrazováním map ve vysokém rozlišení, které jsou, v závislosti na regionu, poprvé k dispozici v trojrozměrném provedení. Kromě toho se jako pohodlný způsob zadávání navigačních pokynů představuje hlasové ovládání. Pro ještě širší možnosti konektivity vyvinulo Porsche modul Connect Plus. Online dopravní informace v reálném čase a množství služeb Google zastoupí jízdní dynamiku modelu Macan a díky nim posádka dojede do cíle dříve. Možnost proměnit PCM ve Wi-Fi hotspot a ještě další možnosti připojení chytrých telefonů naplní každé zákazníkovo přání v oblasti konektivity.

Dynamicky tvarované LED světlomety

Vůbec poprvé se model Macan vyznačuje světlomety tvořenými výhradně LED zdroji světla. Tento typ světlometů je součástí volitelného paketu Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus). Nové světlomety s barvou světla podobnou slunečnímu svitu a delším dosvitem zvyšují úroveň bezpečnosti při jízdě v nočních hodinách a současně spotřebovávají méně energie.

Světla pro denní svícení září čtyřbodovými LED diodami, které jsou pro značku Porsche typické. Navíc, dynamický světelný design podtrhuje souhra tmavého krytu světel pro denní svícení a čtyř stříbrně zbarvených LED diod. Nápadně tvarované chromové lemy dodávají zatmaveným hlavním předním světlometům obzvláště trojrozměrnou strukturu. Namísto kulatých projektorů bi-xenonových světlometů a doplňkových světel mají LED světlomety centrálně umístěný modul pro potkávací a dálková světla. Další funkční světelné prvky, jako odbočovací světla a doplňková přisvěcovací světla, nabízejí rozšířené funkční osvětlení vozovky. Systém dynamických světlometů Porsche PDLS Plus zahrnuje známé funkce, jako natáčecí světlomety, stejně jako samostatný silniční režim pro jízdu na dálnici a za nepříznivého počasí. Kamerová funkce dynamických dálkových světel snižuje díky automatickému přepínání mezi dálkovými a potkávacími světly řidičovu zátěž při jízdě v nočních hodinách. Doplňková přisvěcovací světla rozsvěcují na základě navigačních dat další světelné zdroje a nabízejí nejlepší možné osvětlení prostoru, do kterého vozidlo zatáčí.

Pro speciální sportovní vzhled: pakety pro model Macan Turbo

Porsche se nechalo inspirovat modely GTS a vůbec poprvé nabízí dodatečné exteriérové a interiérové pakety pro model Macan Turbo. Řada designových prvků karoserie dodává výkonnému SUV obzvláště sportovní výraz. Kola o průměru 21 palců v designu Turbo se vyznačují exkluzivním dvoubarevným provedením. Dalšími výraznými akcenty jsou dynamicky tvarované kryty zpětných zrcátek Sport Design a krytky středů kol s barevným znakem Porsche. Leskle černé kontrastní prvky zdobí nasávací otvory pro přívod vzduchu a boční lišty, stejně jako ozdobné lišty na bočních oknech a zadní kryt podvozku. Sportovní výfukový systém se prezentuje černými koncovkami, které harmonicky ladí s barevným schématem spodní části zadního nárazníku Sport Design. Individuální vzhled vrcholného modelu dotvářejí ztmavené zadní svítilny. Alacantarové čalounění a kontrastní prošívání v duchu tradice modelů GTS osloví sportovně laděné řidiče mimořádně vysokou úrovní kvality, která je patrná na pohled i na dotyk. Alcantara je materiál známý z motorsportu, jímž jsou čalouněny středové plochy sedadel, stejně jako loketní opěrka středové konzoly a dveřní výplně. Další předností je dekorativní prošívání ve stříbrné barvě Rhodium Silver nebo červené Garnet Red, které je použité na přístrojovém štítu, sedadlech a výplních dveří. Kontrastní nápis Turbo na hlavových opěrkách a podsvícené karbonové prahové lišty poukazují na výkonnostní potenciál 400koňového prémiového SUV i ve chvíli, kdy nehybně stojí.

Oba pakety lze objednat nezávisle na sobě, ovšem oba spojují sportovní design s exkluzivitou. Kromě toho jsou pro všechny modely Macan v nabídce nové barvy karoserie. Dekorativní kontrastní prošívání a středové plochy sedadel v alternativním barevném provedení nabízejí ještě větší prostor pro individualizaci. Navíc, na přání nabízený alcantarou potažený volant poskytuje díky svému vyhřívání extra komfort v průběhu zimního období a mimořádným způsobem padne do ruky při sportovní jízdě. Nové modely Macan budou u prodejců Porsche k dispozici na začátku roku 2016.

1) Macan GTS: Spotřeba ve městě 11,8–11,4 l/100 km, mimo město 7,8–7,4 l/100 km, kombinovaná 9,2–8,8 l/100 km; emise CO2 215–207 g/km;

2) 911 modelová řada: Kombonovaná spotřeba 12.7--7.4 l/100 km; CO2 emise: 296-169 g/km;

3) Macan Turbo: Spotřeba ve městě 11,8–11,5 l/100 km, mimo město 7,8–7,5 l/100 km, kombinovaná 9,2–8,9 l/100 km; emise CO2 216–208 g/km;

Modelová řada Macan: Kombinovaná spotřeba 9,2–6,1 l/100 km; emise CO2 296–169 g/km; energetická třída (Německo) G–D.

1)-3) Hodnoty závisejí na zvoleném rozměru pneumatik.

04.11.2015