Archiv 2013

Porsche slaví 50 let modelu 911 exkluzivní limitovanou edicí

Automobilka Porsche na letošním Mezinárodním autosalonu (IAA) ve Frankfurtu nad Mohanem oslaví 50. výročí modelu 911 speciální výroční edicí, která vychází z modelu 911 Carrera S. Tato limitovaná edice v počtu 1963 vozů, představuje rok výroby prvního modelu Porsche 911. Model s jedinečným logem „911 50“ charakterizující významné jubileum bude možné objednat a zakoupit u společnosti Porsche Inter Auto CZ, výhradního dovozce a prodejce vozů Porsche v ČR, již od 23. září 2013. Stejně jako původní 911, také 911 50th Anniversary Edition je kupé s plochým šestiválcovým motorem vzadu a pohonem zadních kol. Jeho efektivní výkonnost, aktivní sportovní podvozek a speciální karoserie mají soudobý význam: výroční 911 přijede s rozšířenou karoserií, která je obvykle vyhrazena pro modely s pohonem všech kol Carrera 4.

V roce 1963 Porsche představilo původní model právě na této přední mezinárodní výstavě automobilového průmyslu. Od svého prvního představenínejprve jako typ 901 – tato ikona sportovních vozů těší automobilové fanoušky po celém světě a dnes je považována za měřítko pro všechny ostatní sportovní vozy. Od svého uvedení v roce 1963 na trh se tato modelová řada bez přestání zdokonalovala. V rámci procesu byl vždy zachován unikátní charakter 911. Výsledkem padesátiletého vývoje, zahrnujícího bezpočet závodních triumfů, je vůz plně ztělesňující autentičnost značky. Jeho DNA se projevuje na všech dalších modelech Porsche.

Tato limitovaná edice modelu 911 Carrera S s výkonem 400 k (294 kW) zahrnuje prvky, které přispěly k 50letému úspěchu 911. Limitovaná edice například obsahuje speciálně naladěný aktivní podvozek Porsche Active Suspension Management (PASM), který doplňuje zvětšený rozchod kol, jenž posiluje jeho již tak výjimečné schopnosti v zatáčkách. Sportovní výfukový systém vydává ten správný emocionální zvuk. Speciální 20palcová kola jsou vizuální poctou legendárním kolům „Fuchs“ a jsou provedena v matném černém laku s leštěnými středy. Chromované ozdobné lišty otvorů pro přívod vzduchu vpředu, lamely na víku motorového prostoru a panel mezi zadními světly zdůrazňují výrazný vzhled této limitované edice. Další technickou lahůdkou výbavy je systém Porsche Dynamic Light System (PDL) s bi-xenonovými světlomety a s dynamickými odbočovacími světly.

Pro výroční 911 jsou k dispozici dvě unikátní barvy – tmavší grafitově šedá a světlejší šedá metalíza. V nabídce je také černá monochromatická barva. Každý z vozů je vybaven dvoubarevnou plaketou s trojrozměrným designem a nápisy „911 50“. To se opakuje v trojbarevném provedení na hlavových opěrkách a ve dvoubarevném vyvedení jako logo na rychloměru a hliníkových prahových lištách. Stejný prvek můžete najít také na držácích nápojů – spolu s plaketou s výrobním číslem jednotlivých vozů limitované edice. Mezi ostatní poznávací prvky exteriéru patří vysoce lesklé rámečky oken a vnější sportovní zrcátka na dveřích.

Také v interiéru najdeme odkazy na původní 911: zelené podsvícení přístrojů s bílými ručičkami a stříbrné ovládací prvky jsou stejné jako před padesáti lety. Dalším speciálním prvkem jsou středy kožených sedadel vyvedené v designovém vzoru, jenž připomíná kostkovaný vzor Pepita ze 60. let. Celokožený interiér je navržen v achátové šedé nebo černé barvě s dekorativním prošíváním, v některých místech kontrastním. Řidič i spolujezdec si užívají typickou zábavu za volantem 911 ve sportovních sedadlech nastavitelných ve 14 směrech nebo na přání dodávaných sportovních sedadlech Plus stavitelných v 18 směrech. Řadicí páka – odpovídající dekoračním panelům na přístrojové desce, dveřích a středové konzole z broušeného hliníku – pochází z programu Porsche Exclusive.

Výroční model Porsche 911 50th Anniversary Edition sprintuje z nuly na 100 km/h za 4,5 s (4,3 s s PDK) a může dosáhnout nejvyšší rychlosti 300 km/h (298 km/h s PDK). Kombinovaná spotřeba činí 9,5 l/100 km (8,7 l/100 km s PDK), což odpovídá emisím CO2 ve výši 224 g/km (205 g/km s PDK). Porsche 911 50th Anniversary Edition: Spotřeba paliva – město 13,8–12,2 l/100 km; mimo město 7,1–6,2 l/100 km; kombinovaná 9,5–8,7 l/100 km; emise CO2 224–205 g/km.

Cena limitovaného modelu je stanovena na 3 364 000 * včetně DPH.

Speciální stránky modelu 911 50th Anniversary Edition.

Uvedena cena je pouze informativní, počítaná kurzem 1EUR/27,0 CZK. Konečné prodejní ceny pro zákazníky se budou odvíjet od aktuálního kurzu CZK / EURO devizy u České národní banky v den fakturace vozu.

04.06.2013